Balparmak Ar-Ge Merkezi, Yenilikçi Arı Ürünlerini Tüketiciyle Buluşturuyor
Türkiye’nin ilk arı ürünleri Ar-Ge Merkezi olan Balparmak Ar-Ge Merkezi, balda taklit ve tağşişin tespiti için geliştirdiği yeni yöntemler ve yenilikçi çalışmalarla başarısını ortaya koyuyor. Son olarak TÜBİTAK MAM iş birliği ile geliştirilen yeni Arısütü Kapsül ve Propolis Kapsül ürününü tüketicilerle buluşturan Balparmak Ar-Ge Merkezi, başarılarına her geçen gün bir yenisini ekliyor.
Balparmak’ın 1986 yılında 10 milyon dolarlık yatırımla kurduğu kalite kontrol laboratuvarı ile başlayan bilimsel yolculuğu, Ar-Ge Merkezi bünyesinde yer alan Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en kapsamlı dört eşdeğer bal ihtisas laboratuvarı olan Apilab’da yürüttüğü bilimsel projelerle devam ediyor. Balparmak Ar-Ge Merkezi, balda taklit ve tağşişin önlenmesi için geliştirdiği yeni tespit yöntemleri ve yenilikçi çalışmalarıyla dalın gelişimine katkı sağlıyor.
Kurulduğu günden bu yana tüketicisini doğal arı ürünleriyle buluşturma misyonuyla hareket eden Balparmak, yaklaşık 6 milyon TL’lik yeni yatırımla 2022 yılında 2 yeni cihazı bünyesine kattı. Bu cihazlarla yeni taklit ve tağşiş yöntemlerinin önüne geçebilmek için tespit yöntemi, balın (bitki kaynağı) botanik orijini tespiti, tüm arı eserlerinde biyoaktif (sağlığa yararlı) moleküllerin tespiti, kalıntı seviyelerinin geniş spektrumlu ve hassas biçimde belirlenmesi gibi birçok konuda çalışmalar yürütmektedir.
Dünyanın Kullanımı İçin Pahalı Bir Yöntem
Balda taklit ve tağşişin önlenmesi için dünyada ilk esmer pirinç şurubu yöntemine imza atan Balparmak, Ar-Ge Merkezi’nde yaptığı yoğun bilimsel çalışmalarla balda esmer pirinç şurubu varlığının göstergesi olan bileşeni belirlemeyi başardı. Geliştirilen bu yöntem dünyanın en saygın bilimsel dergilerinden biri tarafından desteklenmektedir. “LWT Gıda Bilimi ve Teknolojisi”Dergide yayımlandı ve dünya edebiyatına girdi.
Amaç Çam Balı’nı Dünyaya Tanıtmak
Salgı balı türü olan çam balı, ülkemize özgü bir bal türü olup, dünya çapındaki hasadının %92’si Türkiye’de üretilmektedir. Ülkemizde ihraç edilen bal türleri arasında ilk sıralarda yer alan çam balı, ticari katkısı açısından değerli bir arı ürünüdür. Balparmak Ar-Ge Merkezi’nin son dönemde hayata geçirdiği değerli çalışma aynı zamanda doğal çam balının geliştirilmesidir. “C4 şeker analizi” yöntem budur. Çam balında mısır şurubu ile yapılan tağşişin tayininde dünya çapında bir standart olarak AOAC 998.12 yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemle çam balının C4 şeker oranı %7’nin üzerinde belirlenirse balın zinalı olduğu rapor edilmiştir. Balparmak Ar-Ge Merkezi’nin yurt dışı referans laboratuvarları ile birlikte saha çalışmalarını da içeren ve 4 yıl süren bilimsel çalışmaları sonucunda salgı balı türü olan çam balı analizlerinde AOAC 998.12 yönteminin bazı durumlarda beklenen hatasız sonuçları vermediği gözlemlenmiştir. Çam balı için özel olarak geliştirilen “C4 Şeker Oranı” analiz yöntemi hakemli bilimsel dergilerden biridir. “Gıda Bileşimi ve Analizi Dergisi” Dergide yayınlandı ve tüm dünyanın erişimine açıldı. Balparmak, ülkemiz için değerli bir gurur kaynağı olan bu kararlılığı ile Türkiye’nin çam balı ihracatındaki pürüzlülüğün bu konudaki değerli analizini ortaya koymuştur.
Odak güzel hayatı güçlendirmektir
Kovandan sofraya kadar doğallığını koruyan çalışmaları tüketicisine sunmaya odaklanan Balparmak, Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği yenilikçi çalışmalarla bilimsel çalışmalardaki iddiasını da ortaya koyuyor. 2022-2023 yıllarında TÜBİTAK MAM ve Balparmak Ar-Ge Merkezi işbirliği ile güzel yaşamı temsil eden markası Apitera Plus çatısı altında yeni destekleyici çalışmalarını tüketicilerinin beğenisine sunmuştur.
Bu değerli iş birliği ile yetişkinler için “Apitera Plus Propolis Sprey”, çocuklar için “Apitera Plus Forte Propolis” ve “Apitera Plus Propolis Çocuk” destekleyici gıda ürünlerini tüketicilerinin beğenisine sunan Balparmak, Apitera Plus Propolis Sprey ile “Journal of Functional Foods 2022” dergisinde “Propolis ve ağız/boğaz esansiyel yağ spreyi2 içeren yağların geliştirilmesi2” başlığıyla enfeksiyona karşı SARS-temel sprey formülasyonu başlığıyla yayımlandı.
Balparmak Ar-Ge Merkezi ve TÜBİTAK MAM işbirliğiyle geliştirilen Apitera Plus Arısütü ve kapsül formdaki Apitera Plus Propolis bu iddialı çalışmaların en yenileri.
Apitera Plus Arısütü Kapsül tek tek blister ambalajda paketlendiğinden hijyenini de korur. Yerli propolisten üretilen Apitera Plus Propolis Kapsül, içeriğindeki yüksek etken maddeli propolisin kapsül formu sayesinde daha kolay tüketilmesini sağlar.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı