Türkiye İhracatta Rekor Kırdı
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, “2022’de yüzde 11,4, 2023’te yüzde 5,5, bu yılın ilk 9 ayında da inşallah yüzde 4,7 büyümeyi başaran bir ülke olarak milli gelirimizi 1 trilyon 75 milyar dolara çıkaracağız” dedi. Yılın ilk 9 ayı sonuna kadar kişi başına düşen milli gelirimizi 12 bine çıkaracağız.” “Bunu 500 dolara çıkarmayı başardık. 2023 yılında dünya ihracat ve ithalatındaki düşüşe rağmen Türkiye olarak ihracatımızı yüzde 0,64 artırarak 256 milyar dolara çıkardık. Bu da cumhuriyet tarihinde rekor olarak kayıtlara geçti, “dedi.
7-10 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan “İstanbul Fashion Connection Fuarı”nın açılış töreni gerçekleşti. Açılış törenine Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İstanbul Valisi Davut Gül, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe de katıldı. Ticaret Bakanı Prof.Dr. Fuarın açılış konuşmasını Ömer Bolat yaptı.
“REKOR KIRDIK”
Ticaret Bakanı Prof., 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara taziyelerini ileterek konuşmasına başladı. Dr. Ömer Bolat, “Bu fuarın ortaya koyduğu bu harika tablo, Türkiye ekonomisinin 21 yıldır sağlam temeller üzerinde nasıl ilerlediğinin ve geliştiğinin açık bir göstergesidir. Türkiye olarak bunun en açık kanıtı da üretimdeki büyüme rakamlarımızdır. 2022’de yüzde 11,4, 2023’te yüzde 5,5. İnşallah bu yılın ilk 9 ayında yüzde 4,7 büyümeyi başaran bir ülke olarak, milli gelirimizi yıl sonunda 1 trilyon 75 milyar dolara çıkarmayı başardık. Yılın ilk 9 ayında kişi başına milli gelirimiz 12 bin 500 dolar. Bunun en önemli faktörlerinden biri de ihracattaki başarıdır. İhracatımız 2023’e ulaşacak. “2019 yılında dünya ihracat ve ithalatındaki düşüşe rağmen, Türkiye olarak yüzde 0,64 artışla 256 milyar dolara ulaştık. Bu, cumhuriyet tarihinde bir rekor olarak kayıtlara geçti” dedi.
“DÜNYANIN 7’NCİ BÜYÜK İHRACATÇISIYIZ”
Türkiye’nin ithalat ve ihracattaki başarı oranlarını paylaşan Bakan Bolat, “Tekstil ve konfeksiyon kesimi bizim için çok değerli bir yer oluşturuyor. Türk sanayisini ateşleyen ilk branş dokuma sektörü oldu. Ardından hazır giyim bölümü, metal kesim, otomotiv branşı, makine kesim, inşaat sektörü.” Malzeme ve bilişim gibi diğer branşlara da yansımaları oldu. Pamuk üreticisi bir ülke olmanın avantajıyla, dokumada yüz yıl önce başladığımız yolculukta, bugün sizlerin sayesinde Avrupa’nın üçüncü, dünyanın da yedinci büyük ihracatçısı konumuna ulaşmayı başardık. Geçen yıl hazır giyimin tutarı 20,6 milyar dolardı. Bu departmanlardan ihracat ve dokumada 12,3 milyar dolar ihracat olmak üzere toplamda yaklaşık 33 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Pamuk üreticisi olmamız, hızlı pazarlara ve hedef pazarlara yakınlığımız, iki günde mal teslim edebilme yeteneğimiz, geniş ürün yelpazemiz, hızlı teslimat, özgün tasarım ve müşteri beğenisi. Bu başarıda dikkate alınan çalışmaların çeşitliliği paha biçilmez bir rol oynadı. Ticaret Bakanlığı olarak yıllık bütçemizin yüzde 60’ını ihracat desteklerine ayırıyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz. 2024 bütçemizde ihracata verdiğimiz desteği yüzde 110 artırdık. Bu yıl inşallah Orta Vadeli Program’da malda 267 milyar dolar, hizmette ise 110 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız. Avrupa ve Avrupa Birliği’nin ana ülkelerinin ithalatı yüzde 15 civarında azaldı. Türkiye olarak Avrupa Birliği’ne ihracatımızı artırmayı başardık. Dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 1,02’den yüzde 1,06’ya çıktı. 2028 yılında hedef yüzde 1,30. Hizmet ihracatındaki payımızı artırmaya devam ediyoruz. Yüzde 1,30 payımız var. 2028’de bunu yüzde 2’ye çıkaracağız” dedi.
“SİZLERLE BİRLİKTE GERÇEKTEN MODA BAŞKENTİ OLABİLİRİZ”
İstanbul Valisi Davut Gül programda, “Gerçekten sizlerle birlikte modanın başkenti olabiliriz. Dokuma ve hazır giyimin bu üç sorundan uzaklaşması gerekiyor: döviz kuru rekabeti, güç ve ucuz personel. Kurtularak” dedi. Bunlardan marka değeri yüksek ürünler üreterek yeşil dönüşümün avantajlarından tüm dünyada faydalanabiliriz.” “Kurumsal ve personel maliyeti ne olursa olsun, kaynakları değerlendirerek, farklı ürünler geliştirerek rekabetçi bir konuma gelmemiz gerekiyor. Bunu yapabileceğinizi biliyorum” dedi.