Sağlık

Bir insan yemek yemeden ve su içmeden kaç gün yaşayabilir? Bir insan kaç saat aç ve susuz kalabilir?

Depremden saatler, hatta günler sonra enkaz altından çıkan depremzedeler, hayatta kalanlara umut verdi. Bunca zamandır aç ve susuz hayata tutunmaya çalışan depremzedeler, günlerce aç ve susuz hayatta kalınabilir mi, yemeden, su tüketmeden ne kadar hayatta kalınır gibi soruları akıllara getirdi. Peki bir insan aç ve susuz kaç gün yaşayabilir?

NORMAL BİR İNSAN KAÇ GÜN SUSUZ KALABİLİR?

Bilimsel araştırmalara göre vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Genel olarak kabul edilen oruç süresi 3 haftadır. İnsan vücudunun düzgün çalışabilmesi için çok fazla suya ihtiyacı vardır ve kişi su olmadan yalnızca birkaç gün hayatta kalabilir. Bir kişinin yaşamsal işlev düzeyleri ve çevresi gibi diğer pek çok faktör de su ihtiyacında önemli bir rol oynar; dolayısıyla bir kişinin su tüketmeden ne kadar süre dayanabileceğini söylemenin güvenilir bir yolu yoktur. Tıbbi anlamda vücutta su kaybı anlamına gelir. dehidrasyonBuna denir.

Dehidrasyon hızla meydana gelir ve aşırı susuzluğa, yorgunluğa, tedavi edilmezse organ yetmezliğine ve yaşam kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluk ve hafif halsizlikten yakınırken üçüncü gün organ yetmezliği yaşayabilir. Susama durumunda vücut önce dışarıdan aldığı sıvıyı harcar, daha sonra yağ hücrelerinde biriktirip depoladığı suyu kullanarak su ihtiyacını karşılar. Susuzluk devam ederse bir süre sonra diğer organlara su/kan akışı azalacaktır.

Bir kişinin ihtiyaç duyduğu su miktarını değiştirebilecek faktörler şunlardır:

  • Yaş

  • aktivite seviyeleri

  • Genel Sağlık

  • Boy ve kilo gibi fiziksel faktörler

  • Cinsiyet

  • ortam sıcaklığı

BİR İNSAN KAÇ GÜN SONRA AÇLIKTAN ÖLÜR? BİR İNSAN SADECE SU İÇME İLE KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR?

Yiyeceksiz hayatta kalma süresi vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Uzun süreli açlık ve sıvı kaybı sonucu oluşan kan basıncındaki düşüş ani bayılmalara yol açabilir. Sıvı ve besin tüketmeden insanlar çoğu zaman 10 ila 14 gün içinde yaşam mücadelelerine yenik düşebilirler.

Sağlıklı kişilerin yeterince sıvı içtiği ancak hiç yemek yemediği durumlar hakkında güvenilir bilgi bulunmamaktadır. Hindistan’ın bağımsızlığı için açlık grevine başlayan Mahatma Gandhi, 21 gün boyunca hiçbir şey yemeden dayandı, sadece ağzını ıslatacak kadar su içti. Dehidrasyon kişiden kişiye değişen bir durum olduğundan kesin veri elde etmek zordur.

Vücudun hayatta kalabilmesi için besinlerdeki besinlere ihtiyacı vardır. Hücreleri yenilemek ve hayati vücut süreçlerini sürdürmek için vitaminler ve minerallerin yanı sıra proteinler, karbonhidratlar ve yağları kullanır. Yiyecek olmadan vücut kendi dokusunu yakıt olarak kullanmaya başlar ancak bunu uzun süre yapamaz.

Bilim insanları ortalama bir insanın yemek yemeden ne kadar süre hayatta kalabileceğinden tam olarak emin değiller ve klasik deneylerde açlık üzerine yapılan çalışmalarda; Boy-kilo endeksi yaş ve sağlık sorunları gibi farklılıklar nedeniyle değişiklik göstermiştir.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre uzun süreli açlıktan en çok çocuklar ve anneler zarar görüyor. Dünyada 6,5 ​​milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor. Bu 6,5 milyon çocuğun yüzde 50’si açlık ya da sistemsiz beslenme nedeniyle ölüyor.

BÖBREKLER OTUZUN KAÇ GÜNÜNDE ALARM VERİR?

Vücutta yeterli su olmadığında bir diğer uyarı sistemi de idrarın büyüklüğü ve rengidir. Böbrekler susuz kaldığında belirtilerini idrar yoluyla gösterebilirler. Diğer semptomları gözden kaçırsanız veya diğer rahatsızlıklarla karıştırsanız bile, daha az idrara çıkma ve idrar renginin normalden daha koyu olması, vücudunuzu daha az su içtiğimiz konusunda hızla uyarır.

habercinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu