Haber

Kuşak ve Yol’dan ayrılmanın eşiğindeki İtalya, Çin ile iş birliğini sürdürmek istiyor

İtalya’nın Çin Nesil ve Yol Girişiminden ayrılmayı tartıştığı bir dönemde Pekin’i ziyaret eden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Çin ile ekonomik iş birliğini ve üst düzey bağları geliştirmek istediklerini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tajani, Pekin ziyareti sırasında Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Çin-İtalya Hükümetlerarası Komitesi’nin 11. toplantısını gerçekleştirdi.

Ancak Pekin ziyareti öncesinde “İtalya’nın Kuşak ve Yol’dan beklediğini bulamadığını” dile getiren Tajiani, Çin ile iş birliğini geliştirmek istediği mesajını vererek Başbakan Giorgia Meloni’nin tutumunu yineledi.

Toplantıda Çin Bakanı Wang, Çin ile İtalya arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda 50 milyar dolardan 80 milyar dolara çıktığını, söz konusu dönemde İtalya’nın Çin’e ihracatının yüzde 30 arttığına dikkat çekti. iki ülke bu sonuçları doğuracak “kapsamlı stratejik ortaklığa” kararlıdır. Kalması gerektiğini vurguladı.

“Jeopolitik zorluklar ve müdahaleler karşısında” Çin ve İtalya’nın karşılıklı saygı, inanç, açık iş birliği ve eşit diyalog temelinde geçinmeye devam etmesi gerektiğini kaydeden Vang, “İpek Yolu’nun mirası yaşatılmaya devam ediyor” bin yıllık dostluğa.”

İtalya’nın bağımsız bir dış politika izleme konusundaki ısrarını takdir ettiklerini ve Çin-AB ilişkilerinin geliştirilmesinde rol oynamaya devam etmesini dilediklerini belirten Vang, “Çin ile Avrupa arasındaki işbirliği ve ortak çıkarlar, farklılıklara ağır basmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda İtalyan Bakan, ticaret ve yatırımlardan bilim ve teknolojiye, çevre korumadan orta insan çıkarları ve turizme kadar birçok alanda Çin ile iş birliğini geliştirmek istediklerini de kaydetti.

Roma’nın Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde yapıcı rol oynamaya devam edeceğini belirten Tajani, “ikili ilişkilerin uluslararası durumun kırılganlığından etkilenmeyeceğini” vurguladı, “İtalya tek Çin politikasına sadık kalacak” politikası” ve “Çin ile üst düzey bağları yoğunlaştırmak istiyor”. .

Tajani, Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin’i ziyaret eden en üst düzey İtalyan yetkili oldu.

İtalya “Kemer ve Yol”dan ayrılıyor mu?

İtalyan Bakan, Pekin’e gitmeden önce ülkesindeki basına yaptığı açıklamada, “Kuşak ve Yol işbirliğinin beklenen sonuçları vermediğini”, “Ülkedeki birçok siyasi partinin İtalya’nın katılımına karşı olduğunu” ancak “Kuşak ve Yol işbirliğinin beklenen sonuçları vermediğini” belirtti. tam tersine “Çin ile birlikte çalışmak istiyorlar”, “Çin yatırımlarına açık olduklarını” vurguladı.

2019 yılında Çin ile imzalanan mutabakat zaptı ile İtalya, Üretim ve Yol Girişimi’ne katılan G7 ülkeleri arasında ortadaki tek ülke oldu.

Ancak tarihi İpek Yolu güzergahındaki ulaşım ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan projeden Roma, beklenen ticari ve ekonomik faydayı sağlayamadı. ABD ve Çin ve Çin’den Avrupa’da artan ekonomik güvenlik kaygıları. Roma’nın tavrını etkiliyor.

Başbakan Meloni liderliğindeki koalisyonun Eylül 2022 seçimlerini kazanmasının ardından ülkede Nesilden ve Yoldan ayrılma seçeneği güçlü bir şekilde dile getirildi.

Seçim öncesinde dönemin Başbakanı Giuseppe Conte’nin Generation and the Road’a katılma kararını “büyük bir hata” olarak nitelendiren Meloni, İtalyan dış politikasının “Avrupalı ​​ve Atlantikçi” olması gerektiğini savundu.

Anlaşma yatırımları artırmadı

İtalya’da 2019 yılında 2,5 milyar dolar tutarında olan Kuşak ve Yol yatırımları, Çin ile anlaşmanın imzalanmasının ardından 2020 yılında 810 milyon dolara geriledi.

Öte yandan aynı dönemde Çin’in İtalya’daki doğrudan yatırımları 2019’da 650 milyon dolardan 2020’de 20 milyon dolara, 2021’de ise 33 milyon dolara düştü.

Kovid-19 salgınının düşüşteki etkisine rağmen Çin’in aynı dönemde Almanya’ya 1,9 milyar dolar, Fransa’ya ise 1,8 milyar dolar yatırım yaptığı dikkate alındığında İtalya’nın bu alanda avantaj sağlamadığı açıkça görülüyor.

Almanya ve Fransa’nın yanı sıra Avrupa’da Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmayan İngiltere, Hollanda ve Finlandiya da Çin’den İtalya’dan daha fazla yatırım çekiyor.

İtalya bu yılın sonuna kadar resmi olarak çekilme talebinde bulunmazsa, mutabakat zaptı Mart 2024’te otomatik olarak yenilenecek.

“Meclis karar verecek”

Geçtiğimiz ay sonunda ülkesindeki “Sole 24 Ore” gazetesine verdiği röportajda Başbakan Meloni, “İtalya Kuşak ve Yol’a katılan tek G7 ülkesi, ancak bu projeyi gerçekleştiren ülke olması şart değil” dedi. En büyük alışverişler Çin’le yapılıyor. İmzayla ticaretin ortasında doğrudan bir çıkar söz konusu değil.” Konuşmuştu.

Kuşak ve Yol kararının parlamentoda görüşüleceğini vurgulayan Meloni, “Çin hükümetiyle sakin ve dostane bir şekilde oturup konuşuyoruz. Bunun Çin ile bağlarımızı zorlaştıracağını düşünmüyorum.” değerlendirmişti.

Çin’de ülkeyi yöneten Komünist Parti’nin (ÇKP) yayın organı Global Times gazetesi, Tajani’nin 3 Eylül’deki ziyaretine ilişkin yayınladığı analizde, İtalya’nın Kuşak ve Yol’dan ayrılmasının “bir soruna yol açmayacağı” değerlendirmesine yer verdi. ilişkilerde büyük zarar” kararı verildi ve Meloni’nin kararı alındı. tavrını gösterdi.

kocakoy-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu